Wat is de waarheid?

      Geen reacties op Wat is de waarheid?

De meeste mensen verwarren de wereld zoals hij is, met de wereld zoals anderen hem verkopen. Wij hebben de echte wereld en er zijn mensen die allerlei troep proberen te verkopen als de waarheid.

Er zijn veel mensen die hun geld tellen en denken dat ze rijk zijn, maar deze mensen leven in geestelijke armoede.

Er zijn mensen die trots zijn op hun naam of beroepstitel maar niet weten wie ze zelf zijn.

Er zijn mensen die 400 vrienden op profielensites hebben maar ’s avonds eenzaam een magnetronmaaltijd opeten en daarna naar de computer lopen om zich even in de aandacht van de mensheid te wentelen door te vertellen dat er iets teveel zout zat in de magnetron maaltijd van vandaag.

Mensen geven hun geld, hun tijd en soms zelfs hun leven voor het geloof maar is dat nu echt een oplossing? Gisteren las ik voor het eerst over het fenomeen: illusion of truth.

Meteen bedacht ik mezelf: Het geloof moet op een dergelijke manier ontstaan zijn, vertel maar vaak genoeg dat er een opperwezen is, die iedere moment van de dag jou in de gaten houd. Zou jij dan nog het lef hebben om de goudstukken van de koning te stelen als je weet dat je na je dood voor eeuwig in de hel terecht komt?

Maar ook door modernere instituten wordt illusion of truth gebruikt. Herhaling is de kracht van reclame en hoe simpeler iets te begrijpen is, des te meer kans er is, dat jouw boodschap blijft hangen.

Als ik een heel wiskundig model gebruik om aan te tonen dat je per dag 0,0001% slimmer wordt door de Bigbam te lezen. Dan denk je bij jezelf: Zal wel.

Als ik een mooie slogan maak met de tekst “Bigbam is leerzaam vermaak voor iedereen”, dan is de kans groter dat je dit gaat geloven.

Herhaling is de kracht van reclame, maar herhaling is ook de kracht van leugens.
Wees dus heel erg selectief met informatie die je via de media binnen krijgt, want er zijn allerlei bedrijven en politici die de macht hebben om jou keer op keer iets te vertellen in de hoop dat je het gaat geloven.

Geef een reactie